Hammam

Stijlvolle badhuizen bij Elaisa

Naast de (droge) sauna’s beschikt Elaisa ook over een stoombad. Het wordt ‘Turks bad’, ‘hamam’ of ‘hammam’ genoemd. Wie regelmatig gebruik maakt van zo’n stoombad, weet dat de uitvoering, de sfeer, maar vooral het klimaat in zo’n bad wel hemelsbreed verschillen van een sauna.

Eenvoudig gezegd: een sauna is gevuld met uitzonderlijk warme, maar droge lucht, terwijl het stoombad een veel lagere temperatuur heeft, maar daarbij opvallend vochtig is. Er hangt als het goed is een dichte warme mist met een temperatuur van ongeveer 5O° C. Het tegenwoordige stoombad is een rechtstreekse voortzetting van het Calendarium in de Romeinse Thermen, of de vochtig/warme ruimte in de Hammam van de Moslims.

Overal in de Arabische en Turkse wereld kan men ze vinden, deze vaak prachtige stijlvolle badhuizen als deel van de religie, die op hun beurt weer een deel zijn van het culturele leven.

Het stoombad heeft een milde, aangename uitwerking op de ademhaling, omdat de warme stoom de luchtwegen fijn “losmaakt”. Een milde warmteprikkel verspreidt zich over het gehele lichaam, die heel anders aanvoelt dan in de sauna. In een stoombad vindt de warmteoverdracht plaats door het vrijkomen van condensatiewarmte op de huid.

Aanbod

Ontdek het volledig aanbod van Elaisa

Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig het laatste Elaisa nieuws